piątek, 23 kwietnia 2010

Rose*

Przyznać muszę, iż cocktail Rose pojawia się tutaj raczej z konieczności i obowiązku, a nie w związku z jego historią lub popularnością. Jest to cocktail zapomniany, niezbyt popularny, nie towarzyszy mu żadna ciekawa historia, a jeśli towarzyszyła, to dawno już została zapomniana. A jednak znajduje się w standardach IBA i stad to poczucie obowiązku...

Co?
dry vermouth - 50 ml
Kirsch (brandy wiśniowa) - 15 ml
Cherry Brandy - 10 ml

Jak?
Wstrząsnąć w shakerze i przelać całość do cocktail'ówki. Dekorować maraską.

Kiedy?
Nie wiem...


Rose Cocktail

Pod tą nazwą Rose Cocktail kryje się również nieco popularniejszy trunek.

Co?
gin - 20 ml
dry vermouth - 10 ml
Apricot brandy - 10 ml
sok z limy/cytryny - 10 ml
grenadina - 10 ml
cukier puder

Jak?
Na kieliszku cocktail'owym przygotowujemy crustę z cukru pudru. Następnie wstrząsamy razem gin, vermouth, likier, grenadinę i sok z cytrusów i przelewamy całość do kieliszka. Na rat kładziemy kawałek limonki.

*Standard IBA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP