niedziela, 25 kwietnia 2010

Rob Roy*

fot. athenaeusbanquet.blogspot.com

Rob Roy został stworzony w
The Waldorf Hotel w 1894 roku. Pierwszy raz przygotowany został z okazji premiery sztuki operowej pt. "Rob Roy". Pierwsza znana publikacja na temat tego cocktailu ukazała się w "The Savoy Book" wydanej przez The Savoy Hotel of London w 1930 roku. Wspominała on, iż drink ten zyskał już sobie niezwykłą popularność wśród Szkotów. Rob Roy, podobnie jak Manhattan lub Martini, może być serwowany w kilku odmiennych wersjach. Pamiętajcie jednak, iż w przeciwieństwie do Manhattan cocktail, alternatywne wersje Rob Roy'a nie są zaliczane przez IBA do standardów.

Co?
scotch whisky - 40 ml
vermouth rosso - 20 ml
Angostura - 1-2 dash'e
Maraschino cherry - 1 sztuka (do garnie)

Jak?
Dokładnie wymieszać w szklanicy barmańskiej i przecedzić zawartość do dobrze schłodzonego kieliszka cocktailowego. Na rancie umieścić czereśnię Maraschino. Można ją również wrzucić do środka.


Kiedy?
Gdy odkryjemy, że kilt jest wygodniejszy od spodni.

Wariacje (wykonanie niezmienne):

Rob Roy Dry
Co?
scotch whisky - 40 ml
vermouth dry - 20 ml
Angostura bitters - 1-2 dash'e
lemon twist - 1 sztuka (do garnie)


Rob Roy Medium
Co?
scotch whisky - 40 ml
vermouth dry - 10 ml
vermouth rosso 10 ml
Angostura bitters - 1-2 dash'e
lemon twist,
maraschino cherry - po 1 sztuce (do garnie)

*Standard IBA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz





  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP