czwartek, 1 kwietnia 2010

Alexander*

fot. allcocktailrecipes.com


Cocktail Alexander jest starszą wersją Brandy Alexander, jednak z biegiem czasu, jego "młodszy brat" do tego stopnia zyskał na popularności, iż są one ze sobą mylone, a wielu barmanów przeświadczonych jest, iż Alexander winien być przygotowywany przy użyciu brandy.
Pierwsza wzmianka na temat tego cocktail'u pojawia się w "Recipes for Mixed Drinks" Hugo Ensslin'a w wydaniu z 1915 roku. Jeszcze na początku lat 90. Alexander zaliczany był do drinków rekomendowanych przez IBA, jednak w związku z rosnącą popularnością odpowiednika na brandy, został on przez niego z owej listy wyparty.

Co?
Gin - 20 ml
biały creme de cacao - 20 ml
śmietanka 12% - 20 ml

Jak?
Wstrząsnąć wszystkie składniki i przelać do schłodzonej cocktail'ówki. Powierzchnię cocktail'u posypać zmieloną gałką muszkatołową.

Kiedy?
Typowo deserowy drink, zankomity dla wszystkich lubiących czuć w cocktailach lekką nutę goryczy.

*Standard IBA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz





  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP