poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Kir Royale*

fot. www.flickr.com

Jedna z wariacji na temat cocktail'u kir, która miała szczęście znaleźć się wśród standardów IBA.

Co?
Creme de Cassis - 10 ml
szampan - 90 ml

Jak?
Do kieliszka typu flet wlewamy likier i dopełniamy szampanem.

Kiedy?
No cóż... Jeśli tylko nas stać.

Rada:
Osobiście, dla normalizacji kosztów, przeważnie używam wina musującego wykonanego metodą szampańską. Nieocenione w tym wypadku są hiszpańskie wina Cava.

Coś jeszcze:
Jak już wspomniałem Kir Royale nie jest jedyną wariacją Kir'a. Zachowując stałe proporcje wina do likierów można przygotować również:
Kir Pétillant
- z owym winem musującym
Communard/Cardinal/Red Kir
- z czerwonym winem wytrawnym w zastępstwie białego
Kir Imperial
- z likierem malinowym i szampanem
Kir Normand
- z normandzkim cydrem w zastępstwie wina
Kir Breton
- z bretońskim cydrem w zastępstwie wina
Cidre Royal
- z cydrem zamiast wina i małym dodatkiem calvados'u.
Kir Peche - z likierem brzoskwiniowym na miejsce Creme de Cassis
The Pink Russian - z mlekiem zamiast wina.

*Standard IBA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP