czwartek, 25 marca 2010

Bloody Mary - Krwawa Mary*

fot. http://www.babble.com/

Osoba autora oryginalnej Bloody Mary ciągle podlega dyskusji i wydaje się, iż nie ulegnie rozstrzygnięciu spór o to, czy jest to Fernand Petiot, czy też George Jessel.
Przytoczę je, dla uproszczenia i porządku w kilku punktach:
1. Krwawa Mary została stworzona przez Fernand'a Petiot w 1921 roku w czasie, gdy pracował w New York Bar w Paryżu.
2. Twórcą jest Fernand Petiot, jednak akt tworzenia miejsce miał w St. Regis w 1934 roku, trunek nie zawierał chrzanu, a jego nazwa brzmiała Red Snapper
3. Pomysłodawcą jest George Jessel, który około 1939 roku wymyśla kompozycję przygotowaną jedynie z wódki i soku pomidorowego w proporcjach pół na pół. Zresztą tegoż samego roku w New York Times'ie, ukazuje się, jedna z najstarszych na terenie Stanów Zjednoczonych, informacja na temat dobrego, pobudzającego drinka, serwowanego przez George'a Jessel'a.
4. Kolejna z historii twierdzi, iż autorem nazwy i drinka jest George Jessel, a Fernand Petiot dodał do niego jedynie przyprawy i usiłował przypisać sobie jego autorstwo.
I w tym momencie chyba wystarczy. Generalny wniosek jest jeden: ktoś musiał pierwszy raz przygotować Bloody Mary, a kto to byl, to już cała długa historia.
Sama nazwa o autorstwo której również toczył się spór. Wiąże się on rzecz jasna z kolorem drinka, jednak wiąże się ją również z kilkoma postaciami historycznymi min. Marią I Tudor (królowa brytyjska, zwana, nie bez kozery, "Krwawą Marią") i Mary Pickford.

Co?
wódka - 40ml
sok pomidorowy - 80 ml
sos Worchestershire - kilka kropli
Tabasco - kilka kropli
sól - szczypta
pieprz - szczypta

Jak?
"Umieścić" wszystkie składniki w szklanicy typu highball wypełnionej kostkami lodu. Wymieszać delikatnie. Podawać z nacią selera i plastrem cytryny (opcjonalnie).

Kiedy?
Z samego rana, gdy za sobą mamy "ciężką noc", czyli de facto - koło południa.

Rada:
Do Krwawej Mary dodaję jeszcze odrobinę chrzanu, 10-15 ml soku z cytryny i splash zalewy spod oliwek. Dzięki temu drink staje się świeższy i bardziej aromatyczny.

*Standard IBA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz





  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP