sobota, 13 marca 2010

Bellini

fot. www.dts24.de

Ulubiony cocktail Ernesta Hemingway'a, Orsona Welles'a, Noel Coward i wielu innych osobistości podczas wizyt w Wenecji. Został on stworzony przez Giuseppe Cipriani'ego gdzieś między 1934, a 1948 rokiem (najbardziej prawdopodobna data to 1943 r.), barmanem w Harry's Bar właśnie w Wenecji.
Niezwykle istotne podczas przygotowania bellini, jest użycie świeżego pure brzoswiniowego. Obierz brzoskwinię ze skórki, wydrąż wnętrze i zmiksuj miąższ z odrobiną soku z lionki lub cytryny.
Bellini przygotowane na jakichkolwiek zamiennikach, nie jest tak naprawdę bellini!!!

Co?
świeże pure z brzoskwini
wino musujące (metoda tradycyjna)/szampan

Jak?
Kieliszek do wina musującego (flute, flet) wypełnij do jednej czwartej pure z brzoskwini, a następnie dopełnij winem i bardzo delikatnie zamieszaj. Można garnirować cząstką brzoskwini.

Kiedy?
Zawsze!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz





  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP