Otóż od 1833 roku, czyli chwili, gdy stworzono pierwowzór Sazerac Cocktail, do 1873 roku, był on wykonywany na bazie brandy, a następnie przy wykorzystaniu Sazerac French brandy. Dopiero w 1873 do jego receptury wprowadzono, zamiast brandy, American Rye whiskey. Warto nadmienić w tym momencie, iż Sazerac Cocktail jest pierwszym drinkiem markowanym przez konkretny alkohol (innym, równie popularnym, jest np. Bacardi Cocktail). Obecnie przy wykonaniu Sazerac Cocktail wykorzystuje się bourbon whiskey, co podyktowane jest chociażby niezwykle ograniczoną obecnie dostępnością rye whiskey.
Co?
bourbon whiskey - 60 ml
Angostura bitters lub Peychaud bitters - dash
kostka cukru
absynt lub Pernod - 10 ml
woda gazowana - splash
Jak?
Do przygotowania tego cocktailu potrzebne będą dwie szklanki typu old fashioned. Pierwszą wypełnij lodem, natomiast do drugiej wrzucić kostkę cukru (można zastąpić jedną łyżeczką cukru białego), dodać bitters i wlać wodę, a następnie dokładnie rozcierać wszystkie składniki, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj bourbon whiskey. Następnie pierwszą szklankę opróżnij z lodu, przelej do niej zawartość drugiej szklanki i wlej anyżówkę na wierzch przygotowanej mikstury. Aromatyzuj trunek i rant szkła skórą z cytryny, którą następnie wrzuć do środka.
Kiedy?
W momencie, kiedy pragniesz "poczuć się, jak ktoś wyjątkowy". Tylko dla osób o wyrobionych gustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz