
Co?
Bourbon/Scotch/Rye whiskey - 40 ml
Angostura bitters - 3-5 kropli
cukier - 1 kostka
woda - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy - twist
Maraschino cherry - 1 szt.
pomarańcza - 1/2 plastra
Jak?
Do szklanki typu old fashioned wrzucić kostkę cukru, dodać Angosturę oraz wodę. Wszystko mieszać, aż do momentu, gdy rozpuści się cukier. Następnie wypełnić szklankę lodem, zalać whiskey, wycisnąć twist z pomarańczy (rzecz jasna wrzucić go do środka) i zamieszać całość. Garnirować maraską oraz pomarańczą, "położonymi" na rant szklanki. Gotowe!
Kiedy?
Old fashined może być świetnym aperitifem, jednak ja uwielbiam pić je bez okazji, po prostu dla smaku, zwłaszcza na początku wieczoru, kiedy wiem, że przeciągnie się on do rana następnego (lub później) dnia.
*Standard IBA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz