
Ulubiony cocktail Ernesta Hemingway'a, Orsona Welles'a, Noel Coward i wielu innych osobistości podczas wizyt w Wenecji. Został on stworzony przez Giuseppe Cipriani'ego gdzieś między 1934, a 1948 rokiem (najbardziej prawdopodobna data to 1943 r.), barmanem w Harry's Bar właśnie w Wenecji.
Niezwykle istotne podczas przygotowania bellini, jest użycie świeżego pure brzoswiniowego. Obierz brzoskwinię ze skórki, wydrąż wnętrze i zmiksuj miąższ z odrobiną soku z lionki lub cytryny.
Bellini przygotowane na jakichkolwiek zamiennikach, nie jest tak naprawdę bellini!!!
Co?
świeże pure z brzoskwini
wino musujące (metoda tradycyjna)/szampan
Jak?
Kieliszek do wina musującego (flute, flet) wypełnij do jednej czwartej pure z brzoskwini, a następnie dopełnij winem i bardzo delikatnie zamieszaj. Można garnirować cząstką brzoskwini.
Kiedy?
Zawsze!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz