sobota, 25 kwietnia 2009

Mate Albatro 2006













Mate
Albatro 2006
(fot. www.matewine.com)


Pisząc o tym winie, nie sposób nie wspomnieć o właścicielu winnicy, Ferencu Mate. Urodził się w 1945 w Węgierskiej Transylwanii, w Polsce zwanej Siedmiogrodem. W 1956 w czasie powstaniawyjechał razem z matką do Kanady, a następnie przeniósł się do Stanów Zjednoczonych. W dorosłym życiu zasłynął jako jeden z najbardziej znanych pisarzy pochodzenia węgierskiego, autor wielu bestselerów, głównie poświęconych statkom i podróżom morskim, którym to poświecił większą część swojego życia. Z winami związał się, kupując zaniedbaną i zrujnowaną winnicę w Toskanii, którą, wraz ze swoją żoną, postanowił odnowić i przywrócić do dawnej świetności. Historię swoich zmagań opisał w książce "Winnica w Toskanii" (ang. The Hills of Tuscany), będącej tak naprawdę dziennikiem opisującym ile determinacji, czasu i pracy należy poświęcić tworzeniu wina...
Rozpisałem się, a miało być o winie.
W pierwszym kontakcie wszystkie wina Mate intrygują wyglądem etykiety. Zastanawiałem się czy feria barw znajdujących się na etykiecie, znajdzie jakiekolwiek odzwierciedlenie w smaku tego wina. Przeważnie podchodzę z rezerwą do wzorzystych etykiet, gdyż często, mają one na celu skłonienie do zakupu w sytuacji, gdy wino znajdujące się pod tą etykietą ma niewiele do zaoferowania. Tu jednak mój niepokój był niepotrzebny...
Albatro jest zdecydowanie młodym, ale pełnym aromatu i zmysłowym, cuvee Sangiovese i Merlota. Barwa jak na młode wino przystało, bordowo-rubinowa, bardzo esencjonalna, dzięki czemu wino w kieliszku przyciąga wzrok i cieszy swym widokiem.
W nosie wyraźnie zaznacza się dojrzała wiśnia, a towarzyszą jej czereśnia, pieprz oraz czerwona porzeczka. Kompozycja miła i radośnie łechcąca nerwy zapachowe. Zdaje się miłym wstępem do tego co objawia się po skosztowaniu tego trunku.
W pierwszym momencie podniebienie me napotkało dojrzałe wiśnie i świeże truskawki, ale tylko po to by po chwili móc smakować w dębie, "brudnych", ziemistych truskawkach, zwietrzałym pieprzu i porzeczkach. Każdy ze smaków objawiał się spokojnie i nienachalnie. Taniny zaznaczają się wyraźnie, jednakowoż są one szlachetne i dobrze zharmonizowane.
Mate Albatro jest winem młodym, mającym znaczny potencjał leżakowania, nie zmienia to jednak faktu, iż już teraz jest winem pełnym wyrazu, dobrze zbudowanym i dającym dużo radości osobie, która je pije. Ferenc Mate udowadnia tym winem, iż czas, pragnienie wiedzy, ciężka praca i pasja, to niezbędne tworzywa najwyższej jakości win...

Szczegóły:
Nazwa: Mate Albatro 2006 IGT Toscana
Producent: Mate Wines - Montalcino
Kraj, Region: Włochy, Toskania, Montalcino
Szczep: 45% Sangiovese, 45% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone wytrawne
Beczka: tak, jednak Włosi dosyć często nie podają jak długo i tak jest w tym wypadku
Polecam do: solo, dziczyzna, ciężkie potrawy z mięsiw czerwonych wszelkiej maści
Nagrody: Wine & Spirits - 91 pkt.
Wine Spectator - 88 pkt.

Ocena: 90/100

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP